Paka Boczniaka
jak wyhodowaliśmy pierwszą grzybnię?
Nasza firma powstała dzięki potędze ciekawości i fascynacji światem przyrody. Boczniakowa Paka wyrosła na przepięknym terenie nad rzeką Prosną. Komorze Przybysławskie, gdzie znajduje się nasze ekologiczne gospodarstwo, to prawdziwe zagłębie warzywnictwa i czystego powietrza. Panujące tu warunki sprawiają, że wręcz trzeba z nich korzystać i dzielić się powstałym w nich dobrem – zdrowymi i świeżymi boczniakami. Co pomogło nam podjąć ostateczną decyzję o wyhodowaniu pierwszej grzybni?
Cóż, po pierwsze – grzybobranie to coś, co kojarzy nam się z beztroskim dzieciństwem. Im jesteśmy starsi, tym chętniej wracamy do dobrych wspomnień ze spacerów po lesie. Po drugie – postać Paula Statmentsa, amerykańskiego mykologa, który opisuje świat grzybów w niesłychany sposób. Połączenie grzybów z innymi królestwami, czyli roślinami i zwierzętami jest nie tylko wyjątkowo ciekawe, ale również popycha nas do ciągłego pogłębiania wiedzy na ten temat.
Fenomen grzybów polega na tym, że mają bardzo szerokie zastosowanie – mogą stanowić alternatywę dla produktów zwierzęcych (ktoś jeszcze nie jadł boczniaka w panierce?), uzupełniać dietę w odpowiednie witaminy i minerały (m.in. witaminę B, C, wapń, żelazo czy magnez), a także sprawdzić się w leczeniu wielu chorób. No i najważniejsze – od teraz możecie je wyhodować nawet w kawalerce! To właśnie dlatego oferujemy małe grzybnie – poręczne w uprawie i łatwe w zbiorach.